דילוג לתוכן

סל קניות

סל הקניות ריק

בתמונה: ערסל תינוקות

ערסול תינוקות. על מה ולמה? | אורגניקזון

לעובר בסוף ההריון - כבר אין מקום בבטן. הוא מערסל את גופו, מכופף את גבו ומקרב את רגליו ואת ידיו לראשו. כשהוא נלחץ קלות ע"י דפנות הרחם ומונע ע"י תנועותיה של אמו, הוא חש עטוף, מוגן ורגוע.
אולם לתנוחת הערסול אספקטים חשובים נוספים מלבד ה"חיסכון במקום" ותחושת הביטחון. עוד בהיות העובר ברחם וגם לאחר צאתו לאוויר העולם, הערסול מהווה תפקיד חשוב בהתפתחותו הפיזית והמנטאלית של העובר/תינוק. למעשה הערסול שמתבצע בצורה כה טבעית ברחם, אינו “ברירת מחדל” אלא צורך קיומי של ממש – הן לעובר והן לרך הנולד.
במאמר זה ננסה להבין מהו ערסול ומדוע כה חשוב שנערסל את תינוקינו הרכים בחודשים הראשונים לחייהם.

 

מהו "ערסול"

ערסול הוא מצב בו אברי הגוף קרובים למרכז הגוף: גבינו מכופף, הרגליים קרובות לפנים והידיים לקו האמצע של הגוף- ממש בדומה לתנוחה העוברית. אלא שבשונה מהתנוחה העוברית- בערסול נוספים שני אלמנטים חשובים נוספים: מגע ותנועה.
המגע והתנועה מושגים בזכות מקור חיצוני- מאין "כלי קיבול" המכיל אותנו, תומך, מגן ואף מפעיל לחץ קל כנגד גופינו. אותו “כלי קיבול”, המתאפיין גם, באלסטיות המתאימה עצמה לגופינו, ובתנועתיות, מסייע לנו להתערסל ללא כל מאמץ ואף להשיג תחושת הרפיה.
לרוב, יהיה זה מנשא או ערסל אך למעשה, כל אלמנט שיאפשר את קיום תנוחת הערסול ויספק מגע ותנועתיות- יהווה כלי יעיל לביצוע ערסול. לצורך העניין גם החזקת תינוק על הידיים כאשר הוא נתמך בכתפיו ומתחת לברכיו - יהווה ערסול יעיל, כל עוד נספק לו גם תנודות קלות (למשל ישיבה על כדור פיזיו וביצוע קפיצות קלות).
כך או כך חשוב שהגב התחתון של התינוק,יישאר "תלוי" ומעוגל ושהחזקתו תבוצע באופן סימטרי (להחליף צדדים בכל פעם) זאת כדי שהתינוק לא יפתח העדפה לצד כלשהו ושגופו ויציבתו יתפתחו באופן תקין.

 

מדוע חשוב לערסל

הערסול חשוב וחיוני לתינוק במספר רבדים:
 
המשכיות החיים ברחם: הערסול מדמה טוב יותר מכל דבר אחר, את החיים של העובר ברחם. ברחם אימו התינוק מוגן ועטוף. הרחם עמום לרעשים, אטום למראות ומספק לעובר מגע תנועה וחום באופן עקבי. המעבר אל עולם מואר, רועש ועמוס גירויים, בו התינוק מונח על גבו, בתנוחה סטטית, כשהוא מרבית הזמן לבדו – הוא מעבר קיצוני וטראומטי.
כאשר אנו מערסלים את תינוקנו, אנו יוצרים עבורו תנאים דומים לאלה שחווה ברחם ומייצרים בכך המשכיות, המסייעת לתינוק להסתגל לחיים שמחוץ לרחם.
אחרי הכל, תינוק נחשב, בשלושת החודשים הראשונים לחייו, לעובר מחוץ לרחם. הדבר חשוב בעיקר עבור תינוקות שנולדו טרם זמנם כדי "להשלים" את זמן הרחם שאיבדו.
 
שחרור מתחים: תינוקות רבים, מתרגמים את טראומת המעבר מהרחם לחיים שמחוצה לו, למתחים המצטברים בגוף. מתחים אלו מקשיחים את גופו של התינוק ומונעים ממנו שקט. דפנות המנשא/ערסל הנלחצות כנגד גופו של התינוק, יוצרות עבורו תחושה של מגע עמוק- כמו מסג’, (בשונה ממגע מרפרף) המסייע לתינוק להרפות את אבריו ולהשיג תחושת שקט.
 
ביטול כוח הכובד: בתוך הרחם תינוקות בוחרים להתערסל בטבעיות. מחוץ לרחם מקשה כוח הכבד על התינוק ליצור את תנוחת הערסול בעצמו. במיוחד כאשר הוא שוכב על גבו. יצירת הערסול עבור התינוק תסייע לו להתמקם בתנוחה המוכרת והטבעית עבורו.
 
התמודדות עם רפלקס מורו: רפלקס מורו הינו הרפלקס שגורם לתינוקות רכים לפרוש ידיים ורגליים לצדדים בבהלה פתאומית (כאילו הם נופלים) - זאת כיוון שאבריהם לא נתמכים עוד בעבר כנגד דפנות הרחם. רפלקס זה מעיר תינוקות משנתם ופורע את שלוותם. ערסול ימנע מהתינוק את רפלקס מורו ויאפשר לו שינה ארוכה רציפה ושלווה יותר.
 
תפקוד יעיל של מערכת העיכול: כאשר גופו של התינוק כפוף, שרירי בטנו רפויים. תנוחה זו, בתוספת הניעות הקלות, המתקיימות במצב הערסול, מסייעת בהקלה על שחרור הגזים המטרידים כל כך את מנוחת התינוק (וההורים!) ובתפקוד יעיל של מערכת העיכול.
 
הרגעה תמיכה ובטחון: התינוק רגיל להיות בתוך סביבה דינאמית המרגיעה אותו ואף מרדימה אותו- עוד בבטן. בנוסף- התמיכה והמגע שהוא חש, יוצרים בקרב התינוק תחושות בטחון ושלווה. הביטחון התמיכה והרוגע שתינוק יחוש בחודשי חייו הראשונים, יסייעו בפיתוח ביטחונו העצמי וייצרו עבורו נקודת פתיחה מצוינת להתמודדות עם כל שהוא עתיד לחוות.
 
תמיכה בשלבי התפתחות חשובים: המגע העמוק והתנועה המושגים בזכות הערסול, מסייעים ומקדמים שלבי התפתחות חשובים:
מודעות לגוף: כאשר אנו נוגעים בתינוק, בחודשי חייו הראשונים- הוא אינו יכול להבחין האם נגענו בו ביד או ברגל- כיוון שהוא אינו מודע עדיין להבחנה שיש בין איברים. כמו כן הוא רגיל להיות חלק ממערכת- חלק מרחם האם ומגופה ככלל. יעבור עוד זמן עד שהתינוק יצור את ההבחנה בינו לבין אמו. מגע עמוק ותנועה מסייעים לתינוק להיות מודע לגופו ולאיבריו השונים. כמו כן, תנוחת הערסול מייצרת עבור התינוק יכולת התוודעות אל קו האמצע של הגוף, ומסייעת ביצירת הקשר בין העיניים לידיים ובין הידיים לפה. כל אלה חשובים מאוד להתפתחותו התקינה של תינוקינו.
 
פיתוח מערכת שיווי המשקל: התנועה מסייעת לתינוק לפתח את מערכת שיווי המשקל שלו (המתחילה להתפתח מגיל לידה) ולסייע בהתמצאות במרחב.
 
דימוי מצב שכיבה על הבטן: תנוחת הערסול מדמה תחושה של שכיבה על הבטן, למרות שהיא בעצם סוג של שכיבה על הגב. השכיבה על הבטן משמעותית לקיום שלבי התפתחות כגון גלגול, זחילה וכו’. בימינו, בשל ההמלצות להשכיב תינוקות על הגב (מחשש למוות בעריסה), תינוקות ממעטים בשכיבה על הבטן. “הערסול” יכול, במידה מסוימת, לפצות על כך.
 

ומה אם התינוק "מסרב" להתערסל?

הורים רבים חשים שהם נתקלים בהתנגדות מצד תינוקם לשהייה במנשא או בערסל. התנגדות זו יכולה לבוא לידי ביטוי בבכי או בהקשחת הגוף והתנגדות פיזית להקשתת הגב.
חשוב לזכור כי תינוקות מורגלים לערסול עוד מהשהייה ברחם. זהו עבורם מצב טבעי. אולם מצבים שתוארו לעיל, כגון הצטברות מתחים בגוף התינוק כתוצאה מטראומת הלידה, הצטברות גזים או תחושות חוסר בטחון- יכולות להיות הגורם לחוסר השקט שמתפרש כהתנגדות לערסול. מצבים, שכאמור, דווקא הערסול- עשוי לפתור ולהקל עליהם
סביר אם כן, שדווקא תינוקות אלה זקוקים לערסול יותר מכל. אולם כמובן שאין לערסל ב"כוח". נסו להרגיע את התינוק ע"י נדנוד קל והפעלת מגע עמוק שירכך את גופו. לא פחות חשוב- נסו להירגע בעצמכם!. לעיתים הורים נלחצים מקשירת מנשא ומסתבכים עם הכנסת התינוק. לחץ זה מקרין על התינוק והוא עצמו הופך ללא רגוע. נסו להתאמן מראש וליצור עבורכם סביבה תומכת. בסופו של דבר היו קשובים לתינוק ולעצמכם- שווה, במקרים מסוימים, לבצע בדיקה אצל רופא בכדי לוודא שאין כל בעיה רפואית ממשית שמונעת מהתינוק להתערסל

 

לערסל, לערסל ושוב לערסל

ראינו שלערסול חשיבות מכרעת במענה על צרכים בסיסיים של התינוק ושיתרונותיו נפרשים על פני רבדים רבים. אפשרויות הערסול הן רבות ומגוונות ובשוק קיימים מגוון מנשאים וערסלים שיוכלו לסייע בידינו לערסל. כך נגדל תינוקות בטוחים יותר, רגועים יותר ואשר מיטיבים יותר להתפתח. אה- שכחנו – גם הוריהם…..!
המידע במאמר אינו מהווה המלצה או תחליף לייעוץ רפואי. ההסתמכות על הכתוב היא על הקורא בלבד ומומלץ להתייעץ על רופא או מטפל טרם השימוש. נשים בהריון, מניקות, קשישים, ילדים ואנשים החולים במחלות כרוניות או נוטלים תרופות מרשם יש להיוועץ בגורם רפואי טרם השימוש.

מאמרים נוספים

מסכי סירים וציפויי סירים, אילוסטרציה

לכל מכסה יש סיר… | אורגניקזון

לא, לא התבלבלנו - המשפט המפורסם אומר כי “לכל סיר יש מכסה” אולם בימים בהם מושג כמו טפלון הפך כמעט לקללה - בקלחת הבריאותית, מסתבר כי חשוב יותר למצוא את הסיר הנכון ולאו דווקא את המכסה.   הסבתות שלנ...

להמשך קריאה
טיפים לכביסה. בתמונה: כביסה

טיפים לכביסה ולעולם נקי יותר | אורגניקזון

מכונת הכביסה עובדת אצל רובנו שעות נוספות. אספנו כמה טיפים ומידע חשוב על מכונות כביסה שיכולים לעזור לכם להוריד את המחיר הסביבתי והכספי של הפעלת המכונה. לפני שקונים מכונת כביסה חדשה: 1) המכונה צריכ...

להמשך קריאה