דילוג לתוכן

סל קניות

סל הקניות ריק

מסכי סירים וציפויי סירים, אילוסטרציה

לכל מכסה יש סיר… | אורגניקזון

לא, לא התבלבלנו - המשפט המפורסם אומר כי “לכל סיר יש מכסה” אולם בימים בהם מושג כמו טפלון הפך כמעט לקללה - בקלחת הבריאותית, מסתבר כי חשוב יותר למצוא את הסיר הנכון ולאו דווקא את המכסה.

 

הסבתות שלנו יספרו בגאווה כיצד שוכנים במגירת המטבח שלהם סירים ומחבתות בני עשרות שנים וכיצד אלו עוברים במשפחה, כנדוניה מאם לבת. מבחינתן “תעזבו להן את הסירים בשקט” אבל אנו, המוצפים באינפורמציה בריאותית, מבינים, זה כבר זמן, כי לא רק שחשוב מה לאכול ומה לא לאכול- אלא גם חשוב איך ובמה בישלת את האוכל שלך. אז מה בעצם “מתבשל” בקטגורית הסירים והמחבתות ואיך אפשר “לאכול” את כל האינפורמציה החדשה הזו- ו"להישאר בחיים"?!- במאמר הבא ננסה לענות.

 

נטפלים אל הטפלון

סוגיית הסירים, פרצה לעולם, עם החשד שדבק בציפוי הבלתי דביק- טפלון. החשד סובר כי הטפלון הינו חומר רעיל ומסרטן, בעיקר בשל הימצאותו של הכימיקל PFOA המצוי ב"ציפויים בלתי דביקים". בפועל- הדיון בנוגע לרעילותו של הטפלון, עדיין לא הגיע למסקנות נחרצות- הטענה הרווחת כיום, היא כי הטפלון רעיל רק כאשר הוא מתפרק – בטמפרטורות גבוהות מאוד, או כאשר הוא מצוי בגוף בכמויות גבוהות (מה שלא אמור לקרות בכל מקרה של שימוש סביר בכלי הבישול העשויים טפלון). עם זאת, “נביאי הזעם” יעודדו אתכם להתרחק מהחומר “המוקצה” כל עוד נפשכם בכם, בעוד שהמתונים יותר ימליצו לכם להשתמש בו בתבונה- כלומר, לקנות כלי בישול איכותיים, לא לבשל/לטגן בטמפרטורות גבוהות, להימנע מלשרוט את הכלי ע"י שימוש בכלי ששת עשויים עץ, לנקות בספוגית ולא בברזלית ולזרוק את כלי הבישול מייד עם הופעת שריטות.
כך או כך, דיון הטפלון הכניס לזכוכית מגדלת את כלל החומרים מהם עשויים הסירים והמחבתות שלנו. היום, כמות האינפורמציה הדרושה בכדי לקנות סיר או מחבת, היא, בערך כזו הנדרשת בקניית מכונית. כי בסיר או מחבת- ובזאת כבר כולם מסכימים (כולל הסבתות) חשוב להשקיע! – להשקיע זמן ומחשבה בבחירת כלים טובים ואיכותיים, להשקיע בתחזוקה נכונה ובניקוי הכלי וכן- להשקיע גם כסף.

אז מהו בעצם כלי בישול איכותי?

טפלון, ברזל ונחושת. אל אלו הצטרפו לאחרונה חומרים נוספים דוגמת הטיטניום והקראמיקה המנסים לתת פתרון אקולוגי לסוגיות הבריאותיות שהעלתה “מחלוקת הטפלון”.
אם נשים רגע בצד את כלי הבישול ה"אקולוגיים" (ועוד נשוב אליהם בהמשך) ונבחן את החומרים היותר “קונבנציונאלים” הרי שלכל אחד מהם קיימים יתרונות וחסרונות: סירי הנירוסטה (הידועה גם בשם “פלדת אל חלד”) נחשבים לאמינים ועמידים לאורך שנים רבות, בעלי צורך בתחזוקה נמוכה, וללא הגבלות שימוש מיוחדות (עמידות בחום). מאידך תבשילים וטיגונים נדבקים אליהם כהרף, מה שמצריך שימוש מוגבר בשמן, או בנוזלי בישול אחרים וניקוי יסודי.
כלי הטפלון לעומתם נחשבים “כעדינים” הם נשרטים ומתבלים בקלות, סובלים מהגבלות שימוש קפדניות כגון הגבלות חום, הגבלה על שימוש בכלי ששת עשויי מתכת ועוד (וחשודים כ"מסרטנים", כבר אמרנו?!). לעומת זאת הם נחשבים כ"קלים" לניקוי בשל הציפוי ה"בלתי דביק" שלהם ומצריכים לפיכך, שימוש מועט בשמן. סירי הברזל עמידים ואמינים, בעלי בלאי מועט אך הם כבדים (נורא!) ודורשים תחזוקה מיוחדת כגון ניקוי וניגוב מיידי ושימון תקופתי בשמן. וסירי הנחושת הם נחשבים לרולס רויס של הסירים, הנהנים כמעט מ"כל היתרונות" כולל יופי ובוהק מיוחד, אך בכדי לשמור על הבוהק הזה תאלצו למרק אותם במטלית יבשה לפחות פעם בשבוע ובעיקר להיפרד מסכומי כסף לא מבוטלים בבואכם לרכוש אותם.
עם זאת, החומר ממנו עשוי כלי הבישול, אינו, כאמור, הפרמטר היחידי בבחינת איכותו של הסיר. חשוב לבחון כיצד הסיר מיוצר: האם הוא יצוק?, מה עובי הדפנות ומהו משקלו הכללי?, האם הוא יוצר בעבודת יד או בפס יצור וכו’. ולמה כל זאת חשוב? כיוון שתהליך ייצור הכלי יעיד על עמידתו לאורך זמן, על יכולתו לחסוך באנרגיה ולספק לנו תוצאות בישול טובות יותר. ציפויים נוטים להישרט ולהתבלות, יציקה אפקטיבית יותר על פני הזרקת החומר ומשקל הסיר ועובי הדפנות מעידים על חוזקו של הכלי (לא מתעוות או משנה את צורתו) ועל יעילותו בהולכת חום, פיזורו ושמירה עליו (ככל שעובי תחתית הסיר והדפנות רב יותר- הכלי יוביל חום, יפזר וישמור עליו בצורה טובה ובכך יחסוך לנו אנרגיה ויספק לנו תוצאות בישול טובות יותר).

כלי בישול אקולוגיים

המחלוקות בנוגע לרעילותו של הטפלון, הולידו, כאמור, קבוצה חדשה בתחום המחבתות והסירים “כלי הבישול האקולוגיים”, אשר נהנים, כמובן, גם מהמגמה האקולוגית הטוטאלית ששוטפת את כל תחומי חיינו. מדובר בכלי בישול המיוצרים בטכנולוגיות PFOA-FREE כלומר שאין בהם את אותם חומרים החשודים כ"רעילים" והמצויים ב"טפלון". מאידך הם עדיין מספקים ציפוי “בלתי דביק” אם זה ציפוי קראמי, ציפוי טיטניום או אחר וזאת בכדי לאפשר לנו להשתמש בכמויות שמן קטנות ככל שניתן.
ה"כלים האקולוגיים" מתהדרים גם ב"פיזור חום" טוב בכדי לאפשר בישול איכותי וחסכון באנרגיה. הם עמידים בפני טמפרטורות גבוהות, עשויים ככל שניתן מחומרים ממוחזרים ובתהליכי יצור הלוקחים בחשבון את איכות הסביבה ומנסים ככל שניתן למזער את הנזק בה. כלים אלה, דוגמת הכלים של חברת Scanpan הדנמרקית או GreenPan הבלגית- אינם זולים אך הם מבטיחים לנו עמידות לאורך שנים וכנראה שגם בישול בריא יותר- כזה שאינו פוגע באדם ובסביבה בדרך.

אז איך בוחרים?

חשוב, כבר אמרנו, לבחור כלי בישול איכותי- כזה שיתבלה לאט, יתנקה מהר, יחסוך לנו אנרגיה וישיג לנו תוצאות בישול טובות יותר (חשוב, כמובן גם לדעת לבשל….!). עם זאת למדנו כי לכל חומר יש יתרונות וחסרונות והאיכות?! – האיכות בדרך כלל גם עולה הרבה כסף…!
חשוב, אם כן, לא רק לבחור כלי בישול איכותי- אלא- לא פחות חשוב- כזה שיתאים לנו ולצורכינו. פרמטרים כמו גודל הכלי והתאמתו לתנור הביתי שלנו, יכולתו להיכנס למקרר וגם לארון, התאמת נפחו למספר הנפשות במשפחה, התאמת חומר הכלי לסוג הבישולים שאנו נוהגים לבשל (סירי הנירוסטה, למשל, ידועים כאפקטיביים בהשחמת בשרים ועוף, סירי ברזל יצוק מתאימים לבישול ארוך, מחבתות בעלי ציפוי “בלתי דביק” יתאימו לטיגון וכן הלאה) וכמובן כמובן התקציב (סיר נירוסטה בנפח של כ- 5 ליטרים עולה לערך בין 150-450 ₪, בעוד שאותו הסיר מברזל יכול לעלות בין 300-1000 ₪ ומעלה) כל אלה שיקולים חשובים שעלינו לקחת בחשבון בבואנו לבחור כלי בישול. עדיף לשאול את עצמנו מראש מהו בדיוק הצורך שלנו בכלי הבישול, מהו התקציב, מהי היכולת והרצון שלנו לתחזק אותו ולשמור עליו וגם- עד כמה חשובים לנו פרמטרים אקולוגיים של הגנה על בריאותינו ועל סביבתנו. משעשינו כל זאת - אנו בשלים לגשת לחנות.
והמכסה? המכסה הוא כבר תורה שלמה אחרת.

מאמרים נוספים

ריהוט אקולוגי

ריהוט אקולוגי | אורגניקזון

כולנו אספנו בקבוקים, גלילי נייר טואלט וקופסאות גבינה לשעת מחזור בגן וחזרנו הביתה עם יצירות מופת: ממשקפת צפרים, לרכבת ועד אוניות ואחוזות פאר. היום תחום היצירתיות בשימוש חוזר במוצרים והפיכתם לריהו...

להמשך קריאה
טיפים לכביסה. בתמונה: כביסה

טיפים לכביסה ולעולם נקי יותר | אורגניקזון

מכונת הכביסה עובדת אצל רובנו שעות נוספות. אספנו כמה טיפים ומידע חשוב על מכונות כביסה שיכולים לעזור לכם להוריד את המחיר הסביבתי והכספי של הפעלת המכונה. לפני שקונים מכונת כביסה חדשה: 1) המכונה צריכ...

להמשך קריאה